Trehundratrettonde åseriet: Turist i USA- Trygghet, ordning och reda och behovsanpassad ordningsmakt

Polisbil...I händelsernas centrumKoll på gångtrafikanterna

PolisbilUppställd polisbilPoliser i väntan på Prideparaden i SFO

Under ett antal dagar har jag sett många poliser i arbete med väldigt skilda arbetsuppgifter. Det har varit intressant att se hur snabba de varit med att anpassa sig till rådande omständigheter. Till exempel var det så i Santa Monica, när eftermiddagens rusningstrafik gick igång… Vips var det ett helt arbetslag med poliser i varje större trafikkorsning. De dirigerade trafiken med visselpipa, skyltar och stort pondus. Både som gångtrafikant och bilist fick jag erfara den bestämdhet de använde i sitt yrkesutövande.

I San Francisco var det dags för Prideparad och många människor var i rörelse, även en del ganska stökiga individer eller hela gäng som drog fram. Polisen stod på beredskap, redo att rycka ut om så skulle behövas.

I hamnen i Santa Monica står polisbilen framställd mitt på piren, utrustad med surfingbräda för räddningsinsatser till sjöss.

Idag när vi åkte hem på Freeway 405 blev en fartsyndare medveten om att polisen även kör med civilspanare i trafiken… En liten svart sportbil fick köra in till kanten och gissningsvis ta emot en hastighetsbot.

Överallt där jag har varit på denna resa har jag känt mig trygg, bland annat tack vare polisnärvaron. Samtidigt har jag läst på löpsedlarna att polisen inte alltid enbart gör rätt. Till exempel blev polischefen i San Francisco av med jobbet häromdagen sedan hans poliser återigen varit inblandade i händelser där människor avlidit vill följd av övervåld från polisen.

Jag tänker på hur det är hemma, där polisregionerna blir allt större och närhetsprincipen verkar vara helt bortblåst… Det finns säkert fördelar och nackdelar med alla system. Här är polisen i alla fall synlig ute bland människor…

Om du vill läsa fler blogginlägg som handlar om mina reseminnen från USA, så kan du hitta en förteckning över dem här:

http://wp.me/p4uFqc-Ov

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.