Etthundranittonde åseriet- Kulturnyheternas analys är lysande!

Tur att jag bara är amatörtyckare! Snart fattas bara att någon politiker ställer sig upp och föreslår allsång till We Shall Overcome eller kanske det den här gången är en bättre idé att välja den hurtiga ”Ju mer vi är tillsammans!” …för mina vänner är dina vänner och dina vänner är mina vänner… Om man skulle välja ut ett enda nyhetsprogram som under dagen har utmärkt sig på något sätt, så är det SVT:s Kulturnyheterna, som i båda sina kvällssändningar påpekar att politikernas retorik både i valrörelsen 2014 och nu i den uppkomna politiska krisen inte skiljer sig nämnvärt från varandra… Alla tar nämligen ”ansvar”… Att just ordet ansvar används av alla inblandade, både för att förstärka sin egen förträfflighet och för att anklaga den presumtiva motståndaren för att INTE ta ansvar…är direkt KOMISKT, tycker jag. Som språklärare är jag lycklig över denna fantastiska chans att höra ord och begrepp användas av både motståndare och medlöpare i sakfrågor, men som MÄNNISKA är jag orolig över Sveriges framtid.

När det för många år sedan debatterades om EU eller inte EU, så var ordet som användes flitigast frihet. Och i frågan om kärnkraften fanns både begreppet trygghet och begreppet säkerhet högt upp på listan över ord som alla använde på sitt eget lilla privata vis, för att övertyga motståndaren. Det är spännande med politik! Se bara vad olika våra politiker tycks tänka om vad begreppet demokrati innebär!

Ju mer ”bråk” det blir mellan riksdagspartierna desto svårare blir det rimligen att hitta någon slags konsensus. Hade det varit KRIG i Sverige, så skulle det inte ha varit konstigt att slå upp båda blocken och tänka i termer av samlingsregering, gemensamt söka samförstånd för SVERIGES skull, men nu håller var och en på sin vattvälling och slåss för sina ynka procent av väljarkåren.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.