Trehundrafjärde åseriet: Turist i USA- Monterey Bay Aquarium, en räddningsplanka för många arter!

Monterey är en liten stad som ligger vid Stilla havskusten i Kalifornien, USA. Enligt Google (2016) finns där ca 28 000 invånare, med en befolkningstäthet på 1290 invånare per kvadratkilometer. I min hemstad är vi sjutton invånare per kvadratkilometer och håller till på en yta som är femtiofyra gånger större än den som man delar på i Monterey…

Kvällsbild från Monterey Bay Aquarium

Men skillnaden i yta och befolkningstäthet är inte det viktigaste för mig vid mitt besök i Monterey. Betydligt mer intressant är stadens akvarium, där ett stort antal sjölevande däggdjur och fiskar finns representerade. Med den fantastiska placeringen alldeles vid havet, får man redan innan man går in i byggnaden en maritim känsla. Monterey Bay Aquarium är det tionde största akvariet i sitt slag i världen. De bedriver forskning på plats och har en mängd olika program på gång för att bevara sällsynta arter och deras möjlighet att klara sig i naturliga miljöer. De förklarar sitt arbete och engagemang genom denna video:

Om Monterey Bay Aquarium

Vi besökte de delar av Akvariet som bedriver forskning och fick förklarat för oss hur man jobbar med havsuttrarna i Monterey Bay. Under rundvandringen stannade vi till vid en utkikspunkt där vi med kikare själva kunde se hur en utter låg och flöt ute i kelpen ett par hundra meter från stranden. Havsuttern är på många sätt ett fascinerande djur, men det som var nytt för mig är att havsuttern för inte så länge sedan varit utrotningshotad, precis som kelpen… Havsuttern trivs i kelpen och den äter kelpens värsta fiende som är en bottenlevande sjöborre, som vanligtvis skulle gå så hårt åt kelpen att den i princip försvinner just där… Eftersom havsuttern äter sjöborren i en lagom mängd har kelpen återkommit i denna del av Stilla havet. Att kelpen finns, har i sin tur lett till att havsuttern kan trivas och föröka sig, visserligen med hjälp ifrån just Monterey Bay Aquarium och de forskare som jobbar där. Under vårt besök såg vi naturligtvis även andra arter och massor av fantastiska akvarier med varierande innehåll, som till exempel maneter eller olika fiskar och skaldjur, men som forskarna själva påpekade, har ju havsuttern den fördelen att den är väldigt gullig… Vi fick dock veta att en havsutter inte alls är så gullig i sättet som den ger sken av… Den har vassa tänder och starka klor och kan mycket väl göra illa en människa.

Havsutter

Havsutter

Upplägget på muséet var intressant för mig. Det fanns VÄLDIGT MÅNGA frivilliga som jobbade där. Överallt fanns människor som tipsade om olika saker att se, som visade vägen till något extra intressant eller som kunnigt och intresseväckande berättade om någon specifik art. Det kändes som att man verkligen gick in för att människor som kom dit skulle få svar på alla sina frågor med maritim anknytning. Förutom alla dessa guider med olika kompetens, fanns också guider som höll i specifika rundvandringar, som man kunde anmäla sig till.

På rundvandringen kom förklaringen till varför utterskötarna klär sig i Darth Vader-kläder… Det hänger samman med att man inte vill att uttrarna ska knyta an till människor. Man vill att de ska kunna släppas ut i frihet och verkligen vara vilda…

Vi lyssnade på tre miniföreläsningar på olika teman. En av dem handlade om vithajen, en handlade om en specifik havsutter, vars liv hade följts i filmform ända sedan just den havsuttern hittades på stranden i Monterey Bay. Slutligen lyssnade vi på en miniföreläsning om den djuphavsforskning som bedrivs i Monterey Bay. De tre föreläsningarna hölls av forskare som jobbar på akvariet och alla tre var väldigt proffsiga i sin framställning av det de ville säga. Detta var en vanlig måndag… Jag är imponerad av att de föreläste ”live” för oss besökare, i stället för att vi fick se en film t ex. De hade film som komplement till föreläsningarna och det möjliggjorde ett högt tempo och ett humoristiskt sätt att berätta, trots att ämnena var seriösa och faktaspäckade. Mycket proffsigt!

Av alla föreläsningarna framgick hur perfekt den här platsen är för forskning om havet, eftersom det går in en djup kanjon in mot stranden i Monterey. Kanjonen kan motsvaras av Grand Canyon, men ligger alltså under havets yta. Man kan forska om sådant som finns på stort djup, utan att åka långt bort ifrån forskningsstationen i Monterey. Spännande!

Maneter

Maneter

Jag kan verkligen varmt rekommendera den här anläggningen! Allting här imponerade. Dessutom, för att lägga till något som kan tyckas vara ovidkommande, så hade man god kvalitet på maten, som inte var dyrare än någon annanstans. Fikat var jättegott och i restaurangen höll personalen koll på att man fick bord och att bordet torkades av…

Till anläggningen åker man från centrala Monterey i en gratistrolley (liten buss…) som hämtar upp alla som vill besöka akvariet. Bussen går i skytteltrafik hela dagarna och man kan hoppa av och på där man själv vill. Det här konceptet kändes genomtänkt på ett sätt som andades ”samarbete” mellan akvariet och lokala myndigheter och affärsidkare i Monterey. Smart!

#Turist i USA, #asaole, #Monterey, #Kalifornien

Om du vill läsa fler blogginlägg som handlar om mina reseminnen från USA, så kan du hitta en förteckning över dem här:

http://wp.me/p4uFqc-Ov

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.